Telesis Europe B.V.
Leeuwenhoekstraat 80
2652 XL Berkel en Rodenrijs
The Netherlands

Phone +31 (0)088 505 1800
Email : Telesis_sales_Europe@telesistech.com

TELESIS - MARK OF CONFIDENCE

Pin Markeersystemen Laser Markeersystemen Klasse 1-behuizingen voor lasermarkeersystemen Graveersystemen Elektrische Markeersystemen Data Plate Marking Markeren Volgens UID Markeren van 2D Codes Accessoires Brochures Software download produktgegevens Installatietekeningen Produkt videos Wat onze klanten zeggen Aanstaande tradeshows

Markeersystemen voor 2D-codes (DPM) & apparatuur

Markeersystemen voor 2D-codes (DPM) & apparatuur

Telesis, marktleider op het gebied van directe productmarkering met 2D-codes, levert twee verschillende markeersysteemtechnologieën voor permanent markeren en voorziet daarmee in een breed scala toepassingen.

De Pinstamp®-pinmarkeersystemen zijn een effectieve en toch buitengewoon zuinige oplossing voor veel DPM (Direct Part Marking)-toepassingen met 2D-codering op een grote verscheidenheid aan materialen, zoals kunststof en hardstaal. Met de door Telesis gepatenteerde Pinstamp®-markeertechnologie kunt u uiterst nauwkeurig puntjes markeren op specifieke X/Y-punten. Dankzij deze techniek zijn Pinstamp®-markeersystemen veel beter dan conventionele pinmarkeersystemen met een "oscillerende naald", met name voor 2D-coderingen waarbij nauwkeurig gemarkeerde codes essentieel zijn voor de leesbaarheid.

De lasemarkeersystemen van Telesis zijn zeer geavanceerd. Ze maken vrijwel onmiddellijk perfect gevormde 2D-codes op allerleid materialen, waaronder vrijwel alle soorten kunststof en metaal. Dankzij deze eigenschappen zijn Telesis-lasers de ideale keuze voor toepassingen waarbij een extreem hoge productiesnelheid is vereist of zeer kleine 2D-codes moeten worden gemarkeerd.

Beide technologieën, Pinstamp®-pinmarkeersystemen en Telesis-lasermarkeersystemen, hebben hun specifieke kwaliteiten op het gebied van het markeren van 2D-codes.

Markeertechnieken: Laser tegenover Pinstamp®-Lasermarkeersystemen, waaronder Telesis-lasers, produceren meestal een nauwkeuriger markering dan een Pinstamp®- of ander pinmarkeersysteem. Aangezien de nauwkeurigheid van markeringen een belangrijke factor is bij machineleesbaarheid, is voor dergelijke toepassingen een lasermarkeersysteem de juiste keuze.

  Markeersystemen voor 2D-codes (DPM) & apparatuurPinstamp®-pinmarkeersystemen zijn aanzienlijk goedkoper dan lasermarkeersystemen.

  Pinstamp®-markeersystemen en alle andere pinmarkeersystemen markeren een rond stipje. Lasermarkeersystemen daarentegen kunnen ook een vierkante cel maken. Hierdoor wordt de leesbaarheid van lasermarkeringen in 2D-toepassingen nog groter, aangezien een perfecte Data Matrix 2D-code in theorie is opgebouwd uit vierkante cellen.

  Pinstamp®-markeersystemen gebruiken veel kleinere componenten dan lasermarkeersystemen en zijn daardoor goedkoper en eenvoudiger te integreren.

  Lasermarkeersystemen zijn bijna altijd aanzienlijk sneller dan Pinstamp®- of andere pinmarkeersystemen. Het markeren van een 2D-code van 10 x 10 met een Pinstamp®-markeersysteem duurt tussen 2,5 en 5 seconden. Een lasermarkeersysteem doet dit in circa een halve seconde.

  Pinmarkeersystemen worden in de luchtvaartindustrie algemeen geaccepteerd voor het markeren van essentiële onderdelen, lasermarkeersystemen doorgaans niet. Het dwarsprofiel van een Pinstamp®-"krater" (puntje) heeft geen scherpe hoeken, alleen zwakke rondingen. Hierdoor is geen sprake van noemenswaardige spanningsconcentratie. Een lasermarkering kan de materiaaleigenschappen van de zone die heet wordt, negatief beïnvloeden. Dit kan bij sommige materialen het risico van scheuren met zich meebrengen.

  Pinstamp®-markeringen hebben van nature een laag contrast en zijn volledig afhankelijk van belichtingstechnieken die het voor markeren vereiste contrast creëren. Bij bepaalde toepassingen produceren lasermarkeringen een hoger contrast, waardoor doorgaans de leesbaarheid verbetert.

  Onderdelen die direct zijn gemarkeerd met machinaal leesbare 2D-codes, zijn 'van de wieg tot het graf' traceerbaar. Dit verbetert de doelmatigheid van het fabricageproces, de kwaliteitscontrole en het voorraadbeheer. Bovendien wordt op deze manier voldaan aan een aantal eisen van industrie en overheid, zoals de UID-normen (Unieke Identificatie) van het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Het procédé bestaat uit drie hoofdstappen:

  1. permanente markering van de code door gebruik van een pin- of lasermarkeersysteem
  2. controleren van de leesbaarheid van de code
  3. lezen van de code op verschillende momenten tijdens het productieproces en/of de levenscyclus van het product.

  Telesis levert een breed assortiment van zowel Pinstamp® als lasermarkeersystemen die geschikt zijn voor zeer uiteenlopende 2D-codetoepassingen. Daarnaast kunnen Telesis-markeersystemen perfect worden geïntegreerd met de verificatie- en leesapparatuur van verschillende fabrikanten.

Conformiteit

Alle lasermarkeersystemen en Pinstamp®-markeersystemen van Telesis, met uitzondering van de TMM5100/420, voldoen aan de belangrijkste normen voor DPM van 2D-codes, zoals:

 • SAE AS9132 (gehanteerd door de International Aerospace Quality Group);
 • AIAG B-4;
 • AIAG B-417
 • NASA-STD-6002
 • NASA-STD-HDBK-6003;
 • UID-norm van het Amerikaanse Ministerie van Defensie;
 • MIL-STD-130M

Bekijk een video van het 2D-markeersysteem

Meer informatie over 2D-markering